Blog

Photon 20.06.2020, 16:06

Ako udržať prípadne znížiť svoju hmotnosť.

Odkedy som znížil svoju hmotnosť hladovkou z 95 kg na 64 kg (...teraz mám 67 kg, lebo je to už plus bežný podiel vody a jedla načerpaný v organizme keď jem) , začal som sa zaujímať o kvalitu a parametre stravy, aby sa to znovu nevrátilo. Zistil som. že keď človek nekonzumuje jedlá s vysokým glykemickým indexom, cíti sa dlho najedený. Zavrhol som teda prílohy ako pečené zemiaky, cestoviny, ryžu, výrobky z bielej múky (napr chlieb). Miesto toho ako prílohy používam pohánku, cícer, šošovicu, varené zemiaky, etc..... Čo sa týka mäsa, tak kuracie, morčacie, rybacie, hovädzie plané - naJlepšie vo vlastnej šťave. Prípadne vajcia varené na tvrdo, tvaroh, cottage, mozzarella,..... Po takýchto jedlách sa vďaka výbornému glykemickému indexu človek cíti dlho najedený, pričom energia z takého jedla jedla nie je vysoká. Aktuálne ako prílohu používam mix zeleniny podľa vlastného výberu. Fantázii sa v tomto medze nekladú. Mix: rajčiny, uhorky, papriky, avokádo, olivy, feta syr, limetková šťava, kaleráb, špenát, brokolica, redkvička..... A na záver Psyllium. Keď si dám 400g tohoto zeleninového mixu, 200g morčaciny, 180g Cottage a potom 10g psyllium, som najedený na 24 hodín. Tento týždeň som to testoval. Do káv používam samozrejme Xylitol miesto cukru. Energia z takého jedla pokrýva akurát len bazálny metabolizmus. Hmotnosť sa stále drží.

Diskusia

  • 1.

    KinLee 07.07.2020, 23:48

    Nemám všetko vyskúšané, ale je pravda, že potraviny s vysokým glykemickým indexom zbytočne vlnia krivku glykemického indexu. 

    Mali by to byť počas dňa jemné vlnovky, viac menej tak isto vysoké a nie do hora výpad a potom rýchlo dolu a o hodinu na to zase opakovanie.


    keby sa tu dalo kresliť, tak nakreslím. .. smejo.svg

    • 2.

      Photon 08.07.2020, 01:43

      @KinLee

      Môžeš nakresliť obrázok a dať ho potom do obrázkov.

      ....Ono je pravda, že keď si dá človek poriadny obed zložený z kvalitných potravín a za tým nejakú cukrovinku, tak glykemický index sa rozloží. Platí aritmetický priemer z celého jedla. Ale zas si treba dať pozor, aby príjem energie o moc neprekročil denný výdaj. Cukrovinky sú zrádne. spokojny.svg