Blog

Kmnc12 03.09.2018, 12:53

RECEPT NA PIŠKOTOVÚ ROLÁDU

Dlho, ale naozaj dlho som hľadala skutočne dobrý recept na piškotovú roládu. Po strašne dlhom hľadaní som ho i našla, dokonca aj hneď vyskúšala.

Najlepšie je mať po ruke dva mixéry s metličkami.


Potrebujeme:

5 vajec, 100 g kryštálového cukru, štipku soli,

5 polievkových lyžíc vlažnej vody,

5 polievkových lyžíc oleja,

5 polievkových lyžíc polohrubej múky, papier na pečenie.


Postup:

 Rozdelíme si vajíčka na bielka a žĺtka. Do nádoby, kde mám pripravený mixér s držiakom si dám 5 žĺtok a kryštálový cukor. Mixér pustím na maximum, aby sa mi to postupne vymiešalo skoro do peny. V druhej nádobke ručným mixérom vymiešam do tuhého snehu bielka so štipkou soli. Sneh musí byť absolútne tuhý, pretože ak nie je zle sa vmiešava do zmesi zo žĺtkov. Odložíme si ho na chvíľku nabok.


 Do stále mixovanej zmesi pridávame 5 polievkových lyžíc vlažnej vody a necháme mixovať 1 – 2 minúty, potom pridáme 5 polievkových lyžíc oleja a tiež necháme mixovať 1 – 2 minúty. Potom pridáme 5 polievkových lyžíc polohrubej múky a všetko ešte necháme mixovať cca 3 – 4 minútky. Odstavíme mixér a vezmeme si k sebe nádobu so snehom z bielok. Po lyžiciach pridávame na vrch žĺtkovej zmesi bielkový sneh a postupne a jemne ho vmiešavame. Občasne vám na povrchu vyjde bublinka.


 Potom si na plech rozložíme pečiaci papier a pekne ho zarovnáme až k stenám plechu, a až následne vylejeme celú zmes. Pečieme v predhriatej rúre na 170 C približne 20 minút.


 Po upečení necháme 2 – 3 minútky oddýchnuť cesto a následne zavinieme do navlhčenej utierky do tvaru rolády. Po vychladnutí utierku rozrolujeme a dáme dole pečiaci papier, naplníme plnkou podľa chuti. Ja mám najradšej zmiešaný jogurt biely, s kyslou smotanou, cukrom a ovocím, ako je napríklad mrazená zmes lesného ovocia, či čučoriedok, jahôd, alebo černíc. Zavinieme a buď necháme tak, alebo potrieme čokoládou.

=) 

Diskusia